:: Final Exam Fever ::

Salam akhir semester 😉 .

Rata-rata pejuang-pejuang di kampus-kampus seluruh Malaysia pastinye sedang semakin menghampiri tarikh peperiksaan akhir semester masing-masing, tak kirelah, di IPTA mahupun IPTS.

Manfaatkanlah hari-hari yang masih berbaki. Bak kata kumpulan Rast, “Sahabat, masih ada waktu..”. Don’t give up..! 😎

finalexam@ch2

Aha. Foto bergaya di atas menunjukkan bahagian dalam salah satu dewan yang digunakan sebagai dewan exam (was taken by ‘sorang medtech‘ once upon a time.. And edited by me le. He 😎 ). Boleh dijadikan wallpaper – supaya dapat mood nak exam~

USAHA

Pepatah Arab – “Man jadda wa jada, wa man zaro’a hasoda..”.

Maksudnye lebih kurang – “You who struggle will succeed, and you who plant will harvest..“.

Memang topppat. Allah pun ade berfirman:13_11Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya.”

[Ar-Ra’d, 13:11]

SIPUT YANG BERUSAHA

Cuba tengok siput yang gigih berusaha untuk menyeberang ‘jurang’ ni.

CA0PMNKF1

CAWTEB2F

CAF5P3AQ

CAYN69ID

CAN7THLH

CA7GLZNO

CAW7W3MJ

Berjaya! Kerana siput berusaha, sampai berjaya~

USAHA + DOA + TAWAKAL

Satu formula kejayaan yang rasenya tersangatla diketahui ramai. Lepas usaha, mesti diikuti dengan doa. Berdoalah dengan yakin. Yakin dengan Dia.2_186Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo’a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran

[Al-Baqarah, 2: 186]

(Untuk huraian panjang mengenai ayat ini, bleh klik: Tafsir Ibnu Katsir.)

Akhir kate, all the best to all~

Ma’a taufiq wannajah fil imtihan~

Advertisements

2 thoughts on “:: Final Exam Fever ::

  1. nice picture~ segan2.. leh dapat royalti x? hahaha..
    but the edited one is much nicer.. so credit to you…
    cerita siput… klo perati.. siput tu terbalik smasa menjangkau ke seberang…
    that’s life.. not only for the exam week…
    ~ku percaya nnti suatu masa.. sang suria kan menjelma jua~
    *terngiang-ngiang*

  2. dijah :

    nice picture~ segan2.. leh dapat royalti x? hahaha..
    but the edited one is much nicer.. so credit to you…
    cerita siput… klo perati.. siput tu terbalik smasa menjangkau ke seberang…
    that’s life.. not only for the exam week…
    ~ku percaya nnti suatu masa.. sang suria kan menjelma jua~
    *terngiang-ngiang*

    Bleh2. Virtual royalti. Kui2 :-D..
    Pasal siput – a’ah le… Den pun baru prasan. Ape daa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s