:: Bubur Jagung ::

Hm.. Ape kes ni, post utk category Masak2~ ade satu je..??

Hu. Yup. Sebelum ni, ade satu je post yang ‘berjaya’ dikategorikan dalam kategori tu. Ni yang kedua le. Tak sempat maa, nak ‘goreng’ bab ni.

Sekarang, sejak berpraktikal (tinggal kat rumah sewa), most of the time masak sendiri. Tapi masa still menyewa kat Kemasik (sekarang dah pindah ke Kerteh) dulu, boleh kata lagi selalu masak.

Partner memasak yang memang ngam: Sharina. Citarasa hampir 96.5% serupa (kecuali satu, Sharina kureng tahan pedas). Dengan Sharina, kitorang siap ade KPI (Key Performance Indicator) lagi tuu. Sharina nak ‘major’ in Lauk-Pauk. Me? Tak kisah. Semua. 😀

BUBUR JAGUNG

Back to the post’s title, bubur jagung. Huu.. Favourite (dikenalpasti sejak sekolah menengah – masa Form 2 rasenye – penangan bubur jagung bazar Taiping). Baru-baru ni teringin pulak nak makan bubur jagung. Tak ingat bile last makan, tapi rase macam dah lame tak makan.

Mengidam punye pasal, hari Rabu baru2 ni singgah le Pasar Malam Paka. Beli jagung 8 tongkol. First time beli jagung mentah sendiri.

Khamis. Masa lunch hour, balik rumah sekejap, untuk sediakan bahan-bahan untuk masak bubur jagung untuk santapan berbuka puasa. Semangatt~~

Office hour untuk hari Khamis sampai pukul 4 petang (pantai timur kan…). Balik keje, lepas tolong hantarkan Mariam yang nak balik Kelantan (hantar sampai PGB Paka je), terus balik rumah. After solat, bla, bla…

Start masak.

Simple je masak bubur ni sebenarnye. Bahan2nya pun tak banyak and tak susah nak cari.

Jagung – hiris

Santan

Daun pandan

Sagu – optional. Tapi lagi cam best kalau ade.

Gula, garam..

‘Campak’ je semua tu dalam periuk. Cumanya, mak pesan, untuk santan tu – kalau boleh, asingkan patinya. Masukkan pati santan tu bila semua bahan-bahan lain yang dah masuk tu dah macam nak mendidih. And, kalau rase kurang air, tambah le (especially kalau ade letak sagu, sbb sagu serap air kan).

* gambar hanya hiasan

Alhamdulillah, menjadi first trial ku. Maghrib tu berbuka meriah. Ade bubur jagung~

Advertisements

4 thoughts on “:: Bubur Jagung ::

  1. mula2 bace ingatkan tepung sagu.. upe2ny sagu mate ikan.. habaq la awai2… byk jnis sagu maa..
    klo sedap.. post2 la kat sini.. hehe.. klo x sedap.. post gak.. x kire.. nak gak.. hahaha..

  2. Waa.. X sangka ade yg try.. He. Nice2. Senang je kan?

    Nyway, menjawab persoalan:
    Reason: Kalau dah tercair tu, mybe terlebih air la tu..
    Solution: Bleh tambah tepung jagung or tepung gandum. Tp, more prefer tepung jagung la.

    Slmt mencube~ 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s