:: Kalat ::

Di pagi yang indah, di kala ku sedang khusyuk membuat latihan AddMaths (prep utk tuisyen)..

“Eh, camne bleh buat camni..? Smart betul..” salah sorang housemate yang terpegun dengan ke’smart’an kalatku bertanya sambil membelek-belek kalat itu.

Oh. Itu soalan yang dah berape ratus kali orang tanye kalau first time tengok kalat den…

Eh. Sebelum tu. Tau ke kalat tu ape?

For those yang tak pernah dengar dan tak pernah tau, kalat merupakan nama singkatan bagi kalkulator. Bahasa pasar, barangkali. Biase la, zaman bebudak sekolah dulu, macam-macam short form kepada macam-macam mende dibentuk sesuke hati ๐Ÿ˜€ . Kalau semak Kamus Dewan, tak sure la pulak ade maksud lain ke ape.

Ok. Sambung. This is my kalat.

Zoom skit.

Pernah jumpe di mane2? Semestinye tidak.. Kan? Kalau ade yang pernah nampak kat tempat lain, bleh pm – tak puas hati. He.

Kalat ni diubahsuai (ceh, ayat..) dalam tahun 2004. Masa still skolah. Buli (baca: mintak tolong) junior dorm sebelah untuk buatkan – sbb mase tu macam dia je yang expert :-).

Sebenarnye senang je buat bende ni. Cumanye, kene teliti. Silap gaya, putus mana2 wire, hilang mana2 skru, bleh rosak la kalat. Caranye, bukak je cover belakang kalat tu, then kene tanggalkan ‘aluminium foil’ asal yang ade pada display plate tu. Lepas tu replace ‘aluminium foil’ tu dengan whatever sheet yang kite nak. Zaman skolah dulu, macam2 gambar kawan-kawan letak. Ade yang letak gambar mata, tulisan nama, etc.

Sebenarnye tak bagus pun buat mende ni. Why? Nanti display kalat tu tak clear. Gelap skit n serabut, especially kalau terpilih gambar yang tak sesuai. Tapi biase la, mase budak2 dulu, tak pikir banyak. Buat je, asal suke. Lepas tu baru prasan, gelap. Nak ubah semula, tak reti buat sendiri (takut rosak terus kalat nih).

Sudahnye, masa SPM gune je kalat nih. Bukan takat SPM je. Sekarang pun still gune. Teringat masa test Microelectronics.

“Eh. Ni programmable ke?” tanya Dr. Zainal Arif, lecturer Microelectronics masa tengah ronda2 dalam test room.

“Eh. Tak2..” sengih je. ๐Ÿ˜€

Memang spesel le kalat ni.

Advertisements

3 thoughts on “:: Kalat ::

  1. Tengah sibuk2 monitor performance controller dalam lab PPCS, tiba2..

    “What’s that, on your calculator?” tanye Lab GA, Mr. Adnan.
    “Er..” tak sempat nak jawab, dia potong.
    “Magic or what?” eh2.. Magic pulak dah. Mr. Adnan memang sengal2 jugak kenkadang. Macam ayah dia jugak, lecturer EE yg memang terkenal dengan keramahannya, Dr. Taj.

    Terpakse la explain cane nak letak “Slam Dunk” tu..

    “Do you watch Slam Dunk at your room??” eh. Ade lagi soalan dia.
    “No. I played basketball. Long time ago..” huh.. ‘Long time ago’..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s