:: Warm Up ::

Pagi tadi untuk pertama kalinya dalam semester ni, I went to the basketball court. Bukan court yang can be viewed from my room, tapi court yang ade dekat Sport Complex, depan Masjid An-Nur. Kali ni bukan macam biase, main2 sorang2, practise shooting ke ape.. Tapi special skit. Ade housemate yang request, minta tolong ajarkan beberapa orang juniors ni.. (Wa.. Cam bagussss je. fu)

Rindu nak main basketball punye pasal (bola tertinggal kat rumah), I agreed. Lagipun cam best gak kalau ade yang nak belajar. Teringat lak mase praktise untuk tournament 3 on 3 mase praktikal kat Kerteh hari tu..

Nak jadikan cerite, kitorang pinjam bola dari sorang kawan ni. Nice bola dia, Nike. Teringat bolaku.. Cume kalau dapat isi angin skit lagi, lagi best.. My housemate ni bawak 3 juniors; Angie, Cing and Sumita. Actually these adik-adik are in my housemate’s Peer Circle group. Campur Awin n me, makanya kitorang ber-enam la pagi tu..

Macam biase, untuk basic (beginner level), start dengan perkara2 basic macam dribbling, near-distance-shooting, et bla, bla, bla.. Everything went well, until..

“Eh. Akak terlupe satu benda penting.”

I forgot to teach them how to do lay up. Yes. Lay up. To basketball players, istilah ni sangat selalu didengar, sure tahu la macam mane. Tapi untuk non-players, selalunye orang tak tau sangat.

LAY UP

Kalau nak define, lay up is one of the gerakan yang ade dalam game basketball. It is a shooting motion, cumanya, ia adelah hanya apabila kite shoot the basket on the run, means, sambil lari.. Dapat bayangkan?? Kalau tak, see the sequences of figures kat bawah nih.

Ade jugak yang define lay up ni – shooting yang dibuat dengan sebelah tangan, sambil berlari. Betul gak. Ape pun, nak jadikan cite lagi, dalam nak buat demo lay up untuk kali yang ketiga tu.. Tibe-tibe..

Hilang kawalan bola. Bola terkena pagar kat tepi court. Dalam berlari untuk amik semula bola tu, tiba-tiba kaki kiri berlaga dengan bola yang tiba-tiba pulak patah balik dengan laju (terpantul bila langgar pagar). Ankle kaki kiri terbengkok.

Keterseliuhan.

Maka terduduklah ku di situ.. Adeyh. Rase lembik pergelangan kaki kiri.Tak bleh nak gerakkan. Haila… Ni kes tak pakai ankle guard la ni. Bukan tak nak pakai, tapi selalunye pakai kat kaki kanan yang dah loose ni je. Tak pasal-pasal semua berhenti main. Angie offer untuk tolong urut – dengan muka confident.. And the rest is history.

Setiap kali jadi macam ni, baru nak menyesal, and baru nak teringat, masa buat stretching untuk warm-up, tak serius. Main-main je. Hentam je. Tak buat betul-betul. Padahal bukan tak reti / tak tau.

STRETCHING – WARM UP

Sebenarnye dalam ape jua games, fitness program ke.. or even nak jog pun perlukan warm up. It’s essential, malah crucial. Main purpose is to prepare the whole body and mind to ready for semua2 aktiviti tu la. All the muscles and joints need to be stretched dengan betul. Kalau tak buat stretching, nanti ade la yang otot kejang, salah urat, et bla, bla bla. Otot terkejut, bile tak di-stretch sebelum buat aktiviti.

Untuk steps of warming up yang betul, rasenye semua dah pernah belajar masa sekolah dulu. Tak kisah la dalam Pendidikan Jasmani & Kesihatan (PJK) ke, Physical Education (PE) ke..

Macam mana nak tau badan kite dah warmed up? Kalau betul dah warmed up, sepatutnye kite akan slightly sweated. Skit2 le.. Satu lagi, don’t force yourself untuk buat stretching yang dahsyat2. Buat sekadar yang mampu. Bukan semua orang ade kemampuan yang sama. Silap2, kalau paksa jugak, boleh over-stretched.

Macam mane nak gi rehlah @ tournament bowling petang ni..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s