:: Masa Berlalu ::

01. 01. 2011.

Hari ni dah masuk tahun 2011. Sungguh, sangat sekejap setahun berlalu. Rasa macam baru je lagi post entries pasal starting internship kat Terengganu semua tu. Padahal itu awal tahun lepas.

Sungguh, ini antara tanda makin dekat kita dengan hari itu. Hari Kiamat. Kepantasan masa berjalan memang salah satu tandanya. Seperti yang pernah dikatakan Rasulullah SAW,

“Tidak akan berlaku kiamat sehingga masa menjadi singkat, maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api. [HR Tarmizi]

Bersediakah kita untuk hadapi hari itu? Cukupkah amal kita?

Ni kes kalau sempat tua. Kita? Yakin hidup sampai tua? Yakin masih punya banyak masa?

Muhasabah buat diri jua.

Wallahu’alam.

Sumber komik: http://contengmfr.blogspot.com/ (senior sekolah) – Jazakallah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s