:: All Izz Well.. ::

Just watched “3 Idiots”. Kat TV3. Jangan gelak. Ni memang cerita Hindustan. Tapi bukan macam tipikal cerita Hindustan yang lain. Seriusly, I’ve watched it for more than 10 times. Kan dah buat pengakuan..

One day in July 2010, kat ofis sebelum tamat berpraktikal..

“Zah, Zah kena tengok cerita 3 Idiots.” Abang Din, engineer, office-mate merangkap senior kampus yang coolio habis.

Abang Din sarankan Zah untuk tengok cerita tu. Dan bila balik rumah sewa, terdengar-dengar la Zah ni mencari-cari, siapa yang ada cerita ni.

“Sebenarnya kan Zah, kita dah tengok dah cerita tu. Ade tayang kat Astro ABO. Kita tengok masa balik rumah hari tu. Tapi malas nak kecoh-kecoh kat korang, sebab tau, korang sure tak layan cite Hindustan punya..” Pengakuan 🙄 .

Serius, saya malas nak cerita kat kawan-kawan masa tu. Bukan apa, ramai jugak kawan-kawan yang skeptikal. Asal cakap pasal cerita Hindustan je, tak layan, tak main, malas nak dengar, etc.

Nak jadikan cerita, salah seorang housemate kitorang masa tu berjaya dapatkan cerita 3 Idiots ni. Tapi malangnya, versi yang tak de subtitle. Nak tengok punya pasal, Zah layan je. Tak pasal-pasal saya jadi translator. Siap kena pause sekejap2, sebab nak explain. Ape la.. 😆

Cerita ni tersangatlah related to us and tersangatlah tak mustahil, orang lain juga.

Engineering students. Kerenah sistem pengajian di kampus. Sistem belajar. Sistem peperiksaan. Segala.

“This is a college, not a pressure cooker.” 

Betul.

“These engineers are very smart sir, they didn’t invent a machine which can measure the pressure on brain. If one such machine they would have made, we would have come to know this not a suicide but a Murder.”

Ni masa kat funeral salah seorang final year student, Joy, yang bunuh diri. Sebab tak dapat graduate – sebab ‘FYP’ tak siap as per due date :cry:.

“I wasn’t teaching you engineering, that you know better than me. I was teaching you how to teach.”

Rancho’s words lepas semua orang tak tau apa tu ‘Farhanitrate’ dan ‘Prerajulisation’.

“Don’t chase success, chase excellence. Success will follow.”

So true.

Dan friendship.. juga 😥 .

“There are a lot of exams but there is only one father.”

Paling touched waktu ayah Raju masuk hospital :cry:. Dan masa Raju masuk hospital sebab try nak bunuh diri :cry:.

“We learnt something about human behaviour that day, ‘It feels bad when a friend fails, but it feels even worse when he comes first’.”

Banyak lagi sebenarnya. Yang mungkin tak terdescribe pun dengan scripts – actions. Yup, tindakan. I’m touched. With the friendship portrayed in this film.. Teringat zaman belajar, bersama mereka……………… Ok. One last quote:

Rancho: That day I understood that this heart scares easily. You have to trick it, however big the problem is. Tell your heart, ‘Pal, all is well. All is well.’
Raju: Does that solve the problem?
Rancho: No, but you gain courage to face it.

All is well 😉 .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s