:: Retirement ::

Post ini sudah terlewat hampir seminggu. Layan sajalah kan. 🙄

Mrs. Goh & Ms. Liew

Kedua-dua guru berdedikasi ini bersara pada tarikh yang sama, 30 Jun 2015.

Mrs. Goh a.k.a Teacher Lee Chooi Fun – cikgu Add Maths yang sangatlah best tetapi tidak pernah ditakdirkan untuk mengajar kelasku. Sobs. Tapi, tanpa segan silu, selalu saja aku menyibuk, mencari, dan mengacau teacher di Bilik Guru (secara senyap-senyap sambil pandang kiri kanan, sebab tak nak buat cikgu Add Maths kelasku terasa hati 🙄 ).

Masih tak lupa, suatu ketika dahulu, sewaktu di hujung-hujung akhir tahun Tingkatan 4. Separuh merayu juga aku minta teacher tolong ajarkan bab Index Number (sebab kelas kami tidak belajar bab ini). Walaupun aku bukanlah anak murid kelasnya, tanpa pilih bulu, teacher ajar satu per satu. Segala kemusykilan dalam Add Maths, memang akan aku rujuknya. Thank you, teacher. Siapa sangka, sekarang saya pun ajar Add Maths. 😉

Dalam basketball pula, teacher yang selalu ada di samping Mr. Goh sama-sama pantau dan guide kami dalam banyak hal. Boleh kata teacher ni coach jugalah. Kes dalam gymnasium sekolah, kes lari-lari pakai baju batik di SMS Teluk Intan, kes kaki bengkak sampai biru di SMS Tuanku Syed Putra, dan segala.. pun takkan dilupa. Thank you, teacher. Thank you for all the knowledge, the guidance, and the memories.. And thank you for always being a great and inspiring teacher.

I.. will never forget you. 🙂

Ms. Liew Lai Chun pula ajar subjek Chemistry. Dengan Ms. Liew, saya nak minta maaf banyak-banyak sebab selalu mengantuk dalam kelas. Bila dalam lab baru cergas, buka mata. Walaupun setahun saja cikgu ajar saya, I know you’re a great Chemistry teacher.

Entah kenapa, ada satu ayat yang selalu terngiang-ngiang setiap kali teringatkan cikgu. “Iqbal is one of my best students.” Hmm. Iqbal itu memang gila dengan Chemistry (dan Physics). Itu antara salah satu subjek yang aku memang takkan dapat kalahkan dia. Memang wajarlah dia menjadi favourite Ms. Liew.

Apapun, jasa cikgu-cikgu memang takkan kulupa.

TERIMA KASIH, CIKGU!

Selamat bersara.

Panjang umur, kita jumpa lagi. InsyaAllah.

(Photo credit: Cikgu Hasmyza (Facebook). Halal eh, cikgu? 😉 )

Advertisements

One thought on “:: Retirement ::

  1. Hello, I am your teacher, Lee Chooi Fun’s, uni friend and would like to reconnect with her. Is there a way I can contact her or she can contact me? Would appreciate if she can email me. She may remember me …. And I am sure she will remember Suat Hong, Kim Ean, Uma, Jarina, Aini, Manjit or Seoh Eng.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s