:: POTD: Fujiko F. Fujio Museum ::

from Instagram: http://ift.tt/1NcYOOI http://ift.tt/1P63c9G

Berpeluang melawat sebuah muzium, yang memang bukan muzium biasa-biasa.

Ini pengalaman pertama bagiku, masuk ke muzium yang menyediakan device kecil sebagai Audio Guide (dalam Bahasa Inggeris pula tu). Terpegun sebentar. Inikan negara Jepun. Haruslah teknologinya begitu.

Audio Guide memberi penerangan tentang apa yang dilihat di balai pameran. Malah ia boleh di’synchronise’kan dengan video-video berkaitan bahan pameran.

Bila dengar video temuramah dengan pelukis manga terkenal di dunia, Hiroshi Fujimoto atau nama penanya Fujio F. Fujiko ini, aku rasa dekat. Rasa seperti dia masih ada.

Dan bila lihat hasil karyanya, lihat peralatan dan ruang kerjanya, dan baca sedikit sebanyak sejarah hidupnya, memang rasa teruja. Sangat tekun dan bersungguh-sungguh. Itqan.

Inspiratif!

Hebat. Walaupun beliau sudah tiada di dunia, legasi yang ditinggalkan masih berterusan sehingga hari ini dan akan datang. Terus berkongsi dan menginspirasi.

Oh ya. Gambar ini menunjukkan ukiran berbentuk mata Doraemon di dinding luar muzium. Ada banyak mimik mata Doraemon di situ sebenarnya. Dan ini salah satunya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s