:: Motor Cikgu Hilang ::

Habis kelas Matematik Tingkatan 5 malam tadi, macam biasalah, jalan menuju ke motor. Nak balik cepat dan berehat, letih juga dari pukul 3.00 petang ada tuisyen.

Sambil turun dari pusat tuisyen yang terletak di tingkat dua, gugusan kunci motor sudah dikeluarkan siap-siap dari poket jaket.

Pelajar Tingkatan 5 yang sama-sama keluar dari bangunan corner lot itu masih rancak bersembang. Mungkin masih berbual tentang kuiz 11 soalan yang berhabuan duit raya bagi dua orang yang dapat markah tertinggi tadi. Mungkin.

Selepas mengangguk dan angkat tangan tanda minta diri kepada mereka yang mengenali, kaki terus diatur ke parkir. Sejak buka puasa tadi hanya sempat minum air segelas. Makan pun kelam kabut. Tak apa, balik dulu. Minum di rumah.

Sampai di parkir, segala dahaga dan mengantuk hilang. Jantung macam nak berhenti.

Motor tak ada.

***

Mata meliar ke seluruh kawasan parkir. Masih tak percaya, motor yang hari-hari ditunggang tiada di depan mata.

Mungkin ada orang telah ubah kedudukannya, hati menafikan. Macam biasa, hati selalu cuba menenangkan. Akal masih mencari logik. Dikerah berfikir.

Monolog bukan lagi dalam hati. ‘Betul, aku letak kat sini tadi. Betul-betul belakang motor putih ni.’

“Kenapa, cikgu?” tanya salah seorang pelajar Tingkatan 5 yang sudah menyarungkan helmet di kepala. Pasti dia hairan melihat aku mundar-mandir, mencari-cari.

“Motor cikgu tak ada,” jawab aku.

Gelak tawa pelajar-pelajar lain yang masih bersembang terhenti hampir serentak. Sambil mencari keseriusan di wajah aku, bertubi-tubi mereka bertanya,

“Ha?”

“Betul ke?”

“Cikgu letak kat mana tadi?”

“Cikgu pasti cikgu letak kat situ?”

“Cikgu tak silap?”

Sekali lagi babak ketibaan aku ke pusat tuisyen sekitar 8.08 malam tadi bermain di kepala. Ya. Aku tak silap. Tak juga lupa. Ini bukan parkir dalam mall besar. Takkan aku lupa.

Seluruh parkir di hadapan pusat tuisyen telah aku teliti. Sah. Motor lama yang sudah berkhidmat hampir sedekad itu tak ada.

Aku terlihat sebuah CCTV yang terpasang di premis bersebelahan, betul-betul di hadapan tempat aku letakkan motor tadi.

Tanpa membuang masa aku naik semula ke pejabat pusat tuisyen. Bos pusat tuisyen, isterinya dan seorang lagi staff (Staff A) masih ada di atas.

Sebaik sahaja pintu pejabat dibuka, aku bersuara, “Encik Khairul, saya rasa… motor saya hilang.”

“Ha?”

***

Lama juga kami menanti untuk melihat rakaman CCTV milik premis sebelah. Hanya bos sahaja yang ada autoriti untuk mengakses, kata mereka. Dan ketika itu, bos mereka tiada.

Dipendekkan cerita, rakaman CCTV jelas. Ada seorang lelaki lingkungan 50-an yang menolak motor aku ke tempat lain. Silap aku. Tak perasan, terlupa kunci handle. Aduh.

Biasanya memang aku kunci, tapi tadi… mata aku ralit memerhatikan seorang lelaki (orang lain) yang kelihatan mencurigakan, betul-betul di hadapan pusat tuisyen. Tiga empat kali dia memandang aku yang melakukan rutin mengunci motor, simpan helmet segala. Hati rasa tak sedap. Tapi boleh pula teruskan jalan tanpa kunci tayar. Handle, entah macam mana boleh lupa.

Dipendekkan lagi cerita (eh, ke tak pendek pun?😅), ada beberapa orang dari persatuan penduduk berdekatan yang mengenali suspek dalam rakaman. Kata mereka, suspek memang selalu buat kerja-kerja mencuri motosikal. Mereka tahu port suspek. Mereka berpendapat, bahaya juga kalau kami terus ke sana sendiri.

Emak tiba beberapa minit selepas kami peroleh maklumat itu. Kami memutuskan untuk ke balai polis, membuat laporan.

Di balai, tidak lama giliran ditunggu. Jari pegawai polis laju menaip laporan di hadapan aku. Teringin nak tengok skrin komputer, apalah yang ditulisnya. Aku menjawab saja soalan-soalan yang ditanya.

Belum sempat aku habiskan cerita, bos aku mendapat panggilan telefon. Staff A sudah jumpa motor aku yang hilang!

Kata Staff A tadi dia juga akan mengikuti kami ke balai. Patutlah dia belum tiba. Rupanya dia pergi mencari di kawasan berhampiran port suspek. Berani betul!

Aku blank sekejap sama ada mahu sambung buat laporan atau bagaimana. Kata Staff A yang masih berada berhampiran motor aku, suspek juga ada di situ. Suspek seperti mabuk. Terbaring, tidur. Apakah?

Sekitar 1.00 pagi, setelah mendapat bantuan polis peronda, motor berjaya diambil semula.

Alhamdulillah.

Bos dan Staff A memang terbaik. Berani. Suspek sampai ke sudah, memang tak sedar. Mamai? Mabuk? High? Entah.

Tak jauh dari port suspek, ada sebuah bengkel motor kecil. Rupanya Staff A telah bertanya kepada orang bengkel. Guess what? Mereka baru sahaja ‘godek’ motor itu setelah suspek membawa ke situ. Yalah, dia tak ada kunci kan. Lain-lain modifikasi yang akan membolehkan suspek menggunakan motor itu juga telah dibuat.

Orang bengkel memang hairan juga melihat motor yang masih bertampal sticker universiti, segala. Sempat dia terfikir, ‘Eh, ini macam motor student.’

Tapi dia cuma bertanya kepada suspek, “Nak buat apa tanggal side mirror semua ni?”

“Nak bawa merempit,” kata suspek. Sabar jelah.

Aku ambil keputusan untuk tidak meneruskan laporan polis. Bukan apa, silap aku juga yang tak kunci handle motor.

Apapun, pagi ini memang macam baru bangun dari mimpi. Bukan selalu motor kena curi boleh dapat semula. Aku memang dah pasrah jugalah semalam.

Sambil melihat motor yang sedang diperbaiki di bengkel, aku teringat kata-kata ini,

“What is meant for you will reach you even if it is beneath two mountains, and what is not meant for you will not reach you if it between your two lips.”

Alhamdulillah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s