:: SEA Games 2017 ::

Aura SEA Games tahun ini lain macam. Selepas 16 tahun, Malaysia sekali lagi menjadi host.

Kalau nak flash back ke zaman 16 tahun lepas, aku ー budak sekolah baru lepas UPSR yang tercampak di sekolah berasrama ー manalah ambil tahu sangat benda-benda macam ni.

Kuala-Lumpur-2017_5129430018053

Beberapa hari sebelum upacara pembukaan tempoh hari,

“Cikgu tak pergi tengok Sukan SEA?” tanya Fatini, pelajar aliran Sains Sukan pertama yang pernah aku ajar.

“Belum. Kalau ada masa, cikgu pergi kut. Awak?” tanya aku pula.

“Saya nak pergi tengok olahraga,” jawab dia tak fikir panjang. Tak hairan, dia memang pelari jarak jauh sekolah. Pelari 5000 meter, baq hang.

Teringat ketika dia ceritakan tentang larian 5 kilometer itu.

“Kena lari 12.5 kali pusingan padang sekolah, cikgu.”

“Ha? Macam mana awak tahu dah berapa kali? Awak kira waktu lari tu? Tak tersilap ke?” tanya aku yang pertama kali tahu ada acara itu di peringkat sekolah.

“Tak. Ada orang tolong kirakan dan beritahu,” terangnya. Oh… begitu rupanya.

Antara semua sukan, yang paling aku excited nak tengok tentulah basketball.

Disebabkan kekangan waktu, aku tak dapat saksikan perlawanan live di Stadium MABA. Ada beberapa match yang sempat aku tonton di Astro Arena. Ada yang rakaman, ada yang live.

I got emotional, watching those games.

Ada waktu, sampai meremang bulu roma. Ada tika, tiba-tiba air bertakung di kelopak mata. Faham betul situasi dan perasaan players. Dan rindu sangat zaman itu. Zaman main basketball. Some memories really, never fade away.

Dah kenapa, emotional sangat? Haha. Sudahlah.

Back to SEA Games, Women Basketball. Team yang mengambil bahagian ada 7: Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapore, Philippines, Myanmar dan Vietnam. Tak ada grouping, lawan secara Round Robin.

Alhamdulillah, Malaysia merangkul pingat emas setelah berhadapan dengan Thailand di perlawanan terakhir. It was really an intense match. 

In basketball, anything can happen even at the very last seconds.

Malaysia just took the lead by 5 points in the last one minute. And in 12.9 seconds before the buzzer sounds, they even got another two free-throws.

Anyway, six games played, six games won is undeniably the results of hard works and trainings. Congratulations, Malaysia Women Basketball Team!

Malam ini, bola sepak pula. Perlawanan akhir yang juga mempertemukan Malaysia dan Thailand. All the best, Malaysia!

wp-image--925053782

Kasi chance. 8)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s