:: 5 Buku Latihan JLPT N4 ::

Sempena JLPT yang akan menjelang dalam sepuluh hari sahaja lagi ini, aku terasa nak tulis tentang buku-buku latihan yang aku sedang / akan gunakan. Semua latihan ini tak lain tak bukan untuk menyediakan diri aku (dan mereka yang akan menduduki exam) supaya tidak terkejut pada hari peperiksaan nanti.

Seperti yang aku sudah ceritakan dalam entri yang lepas, buku-buku Bahasa Jepun ini boleh tahan mahal harganya, terutamanya kalau korang beli di Malaysia. Di Jepun, range harga sebuah buku adalah ¥1200 hingga ¥2500 iaitu lebih kurang RM40 ke RM100. Di Malaysia, 1.5 atau 2 kali ganda harganya.

Solusi buat mereka yang tak besar bajetnya (seperti aku) adalah dengan meminjam buku di JFKL Library. Boleh pinjam sekali dengan CD segala. Baca lanjut tentangnya di sini: JFKL Library.

Disember tahun lepas, aku belum tahu kewujudan library di Mid Valley itu. Jadi untuk menghadapi JLPT N5, aku telah meminjam dua tiga buah buku daripada sensei di ILOHA. Sehari sebelum exam, aku duduk di ILOHA, buat latihan listening. Masa tu baru balik dari jelajah Surabaya-Yogyakarta-Bandung. Kelam kabut study last minute!

Alhamdulillah, goukakushimashita. Passed.

Julai ini insya-Allah aku akan menduduki JLPT N4 pula. Aku sudah go through beberapa buah buku. N4 lebih mencabar daripada N5 (mestilah, kan). Bukan setakat bilangan kanji, vocabularies dan grammar yang makin advance, soalannya pun ada yang makin berbelit dan mengelirukan. Dan aku baru tahu, rupanya untuk N4 ini sekurang-kurangnya aku perlu habis belajar sehingga Lesson 50 dalam buku teks Minna No Nihongo. Guess what? Aku baru belajar sehingga Lesson 38! Ada 12 lessons kena belajar sendiri! Confirm tak raya.

Jadi, aku perlukan latihan yang mantap supaya sekurang-kurangnya aku dapat jawab apa yang aku sudah belajar selama ini.

Punyalah panjang muqaddimah merangkap throwback. Baiklah, ini buku-buku yang aku gunakan sebagai persediaan untuk N4.

1. 短期マスター / Tanki Masutaa (Short Term Master). Terbitan: Bonjinsha. ¥1300.

20170617_202704-1

Aku suka buku ini sebab Continue reading

Advertisements

:: Change of Heart :: 

This morning I woke up and figured that I just had another 127 pages to finish the novel I’ve been reading for the past few daysーand guess what, it’s the weekend and I don’t have any classes until afternoon.

20170408_114117

So before I even had my breakfast, I started to read it at my desk. It was a story about a convicted murderer, Shay Bourne who was found guilty at killing two people which happened to be a cop and his stepdaughter.

As in other Picoult’s novels that I’ve read, honestly, the twist was kind of expected. But I kept reading it just to know if there’ll be any miracles that would happen to Bourne if he is really that innocent and you know, if something really unexpected can turn the tables on him.

Spoiler alert:

But nothing can really be done after 11 years being convicted and Bourne himself really wanted to end his life to save Claire. So finally, he was sentenced to death. And before I knew, I was on the verge of tears at that very exact page, where it turned out to be the end of Bourne’s life.

I’ve always loved the way Picoult wrote her novel from the point of view of various characters. I just love it.

:: 99 CdLE ::

Membaca naskhah ini membuatkan aku terasa seperti bersama-sama penulis ke segenap kota Vienna, Paris, Cordova, Granada, Istanbul dan Mekah.

Meskipun sudah aku tonton adaptasi filemnya, ternyata tulisan asal Hanum Salsabiela ini lebih menyentuh dan terasa dekat sehingga ada bahagian yang bisa menerbitkan airmata.

Sebuah perkongsian pengalaman penuh fakta yang sangat menyentuh dan bermakna dalam menjejak sejarah peradaban Islam di bumi Eropah.

Ini benar-benar membuakkan rasa untuk menjejakkan kaki ke sana. Bukan sekadar berjalan mengagungkan binaan dan kemajuannya, tetapi untuk melihat sendiri bukti tinggalan sejarah khususnya sejarah Islam yang sudah berabad lama menapak di sana.