:: 5 Buku Latihan JLPT N4 ::

Sempena JLPT yang akan menjelang dalam sepuluh hari sahaja lagi ini, aku terasa nak tulis tentang buku-buku latihan yang aku sedang / akan gunakan. Semua latihan ini tak lain tak bukan untuk menyediakan diri aku (dan mereka yang akan menduduki exam) supaya tidak terkejut pada hari peperiksaan nanti.

Seperti yang aku sudah ceritakan dalam entri yang lepas, buku-buku Bahasa Jepun ini boleh tahan mahal harganya, terutamanya kalau korang beli di Malaysia. Di Jepun, range harga sebuah buku adalah ¥1200 hingga ¥2500 iaitu lebih kurang RM40 ke RM100. Di Malaysia, 1.5 atau 2 kali ganda harganya.

Solusi buat mereka yang tak besar bajetnya (seperti aku) adalah dengan meminjam buku di JFKL Library. Boleh pinjam sekali dengan CD segala. Baca lanjut tentangnya di sini: JFKL Library.

Disember tahun lepas, aku belum tahu kewujudan library di Mid Valley itu. Jadi untuk menghadapi JLPT N5, aku telah meminjam dua tiga buah buku daripada sensei di ILOHA. Sehari sebelum exam, aku duduk di ILOHA, buat latihan listening. Masa tu baru balik dari jelajah Surabaya-Yogyakarta-Bandung. Kelam kabut study last minute!

Alhamdulillah, goukakushimashita. Passed.

Julai ini insya-Allah aku akan menduduki JLPT N4 pula. Aku sudah go through beberapa buah buku. N4 lebih mencabar daripada N5 (mestilah, kan). Bukan setakat bilangan kanji, vocabularies dan grammar yang makin advance, soalannya pun ada yang makin berbelit dan mengelirukan. Dan aku baru tahu, rupanya untuk N4 ini sekurang-kurangnya aku perlu habis belajar sehingga Lesson 50 dalam buku teks Minna No Nihongo. Guess what? Aku baru belajar sehingga Lesson 38! Ada 12 lessons kena belajar sendiri! Confirm tak raya.

Jadi, aku perlukan latihan yang mantap supaya sekurang-kurangnya aku dapat jawab apa yang aku sudah belajar selama ini.

Punyalah panjang muqaddimah merangkap throwback. Baiklah, ini buku-buku yang aku gunakan sebagai persediaan untuk N4.

1. 短期マスター / Tanki Masutaa (Short Term Master). Terbitan: Bonjinsha. ¥1300.

20170617_202704-1

Aku suka buku ini sebab Continue reading

:: 練習 ::

おはよう! 😊

今日はラマダンの18日目です。断食になれようになりました。

先週はちょっと忙しかったです。今週はそんなに忙しくないと思います。学校の休みの日はもう終わりましたから。

日本語の能力試験はまだ3週間ぐらいです。もうすぐですね。毎日日本語を勉強しなければなりません。聴解の練習もしなければなりません。それが一番難しいと思います。

去年、N5の試験を受けたとき、一番心配していましたは聴解です。漢字はそんなに難しいくないんでした。

もちろん、N4はもっとチャレンジングですね。ですから、一所懸命頑張ります。

実は、この作文の書くも練習です。✌

じゃ、またね。

:: JFKL Library ::

Ini cerita dua minggu lepas.

Selepas ujian Bahasa Jepun Level Intermediate III di ILOHA, aku melencong sebentar ke JFKL (Japan Foundation Kuala Lumpur) yang terletak di Northpoint. Northpoint yang terletak di sebelah Mid Valley ini memang tak jauh sangat dah dari ILOHA yang terletak di Bangsar. Tolak traffic lights dan masa cari parking, dalam 10 minit sahaja.

Memang dah lama aku nak datang sini sebenarnya. Oda Sensei, cikgu di ILOHA yang cadangkan ke sini – sebab anak murid dia ini selalu tanya dia,

Sensei, N3 no hon ga arimasuka?

Sensei, N4 no kanji no hon ga arimasuka?

Kono hon o karitemo ii desuka?

Bla, bla, bla…  😅

Sehinggalah satu hari, Oda Sensei beritahu menerusi WhatsApp,

Mid Valley ni aru Japan Foundation no toshokan e itta koto ga arimasuka? Soko ni N3 no hon ga takusan arimasu. Kariru koto mo dekiru to omoimasu. Itte mite kudasai.

JAPAN FOUNDATION KL LIBRARY

Aku menyeberang ke Northpoint dengan melalui jejantas yang bersambung di tingkat 1, tak jauh dari North Court Mid Valley. Rupa-rupanya Northpoint ini ada dua tower; Tower A dan Tower B.

Perpustakaan JFKL terletak di tingkat 18 Northpoint Tower B dan terbuka kepada umum.

Waktu operasinya adalah seperti berikut: Continue reading

:: 大学の友達 ::

今朝、友達の家へ行きました。

彼女は2週間前に赤ちゃんを産んだ。とても小さくて、可愛いです。

もう一人は、赤ちゃんが一人います。2歳の男の子です。わたしたちと前の合った時、彼はまだ立てないんでしたけど、今回はもう歩けました。

あと一人は、私のように、まだ結婚していません。彼女も同じ学校で日本語を勉強しました。いつか、彼女と日本へ行きたいです。いつか。

:: 今日の雨 ::

今日、クラスが一つしかありませんでした。クラスから帰った時は雨が降りました。家へ帰って、早くシャワーを浴びました。

明日、今日のクラスのごろには病院へ行くつもりです。明日も雨がふるかな。。。

マレーシアではさっき、だいたい毎日雨が降ります。日本では、今、桜が咲いていると思います。もう春ですから。