:: LK ::

LK stands for Lukisan Kejuruteraan. Satu subjek yang ditawarkan di peringkat sekolah menengah. Di sekolah kami, subjek ini lebih dikenali dengan nama LK je, or kadang2 ade jugak yang panggil LKJ.

To those yang amik jurusan teknikal masa sekolah menengah, mesti familiar dengan subjek ni. Especially students Sekolah Teknik atau mana-mana SBP yang ade tawarkan jurusan Sains Teknikal.

Lepas habis SPM, memang tak pernah refer balik subjek ni. Board LK, T-square, set squares, Bofa set semua tu memang tak pernah sentuh dah (kecuali masa kemas-kemas rumah le). Wah. Rindu.

Tapi siape sangka, setelah lebih kurang 4 tahun 1 bulan tinggalkan semua2 tu…..

Guess what??

Oh, tidak2.. Bukan tukar course, amik civil engineering or architecture ke ape..

But.. TUITION. Yup. I’m teaching. Buat kelas tuisyen untuk students form 5 yang amik subjek favouriteku ini :-). Diorang ni students Sekolah Menengah Teknik Dungun.

Sebenarnye tuition ni saje2 je. Boleh kata macam charity. Tolong2 mana yang patut sambil2 praktikal ni.

At first, I was assigned to teach Add Maths. Tapi tibe2 pulak ade request untuk adakan tuisyen untuk LK juge. Special request from SMT Dungun ni.. Untuk tidak menghampakan, ku cube juge. Moga2 ada yang bermanfaat, amin.

Alhamdulillah, ade nota2 zaman sekolah dulu yang masih elok dalam simpanan. Nota sendiri yang boleh kate macam kene paksa untuk siapkan masa sekolah dulu. Dua tahun berguru dengan Cikgu Khairuddin or also known as Cikgu Khai, alhamdulillah, masih melekat ilmu tu. Thanks a lot, Cikgu Khai :-).

Advertisements

2 thoughts on “:: LK ::

  1. wahh.. nya jadik guru tuition rupanya.. kamik di sitok sik dapat bawa barang22 LK.. nya dapat mengajar LK.. masih berbisakah kuasamu?? hahahaha.. all the best che’gu~ kalu tak paham ape kami habaq, mesej noo..tanya.. 😀

  2. Rahimah Nawai :

    wahh.. nya jadik guru tuition rupanya.. kamik di sitok sik dapat bawa barang22 LK.. nya dapat mengajar LK.. masih berbisakah kuasamu?? hahahaha.. all the best che’gu~ kalu tak paham ape kami habaq, mesej noo..tanya.. :D

    Mak datuk… ber’kamik’2 laks Ima ni..
    Nasib baik den ade basic loghat Sarawak (ade pakcik & makcik orang sane~).

    Bisa tak bisa, tu belakang cite. Mencabar o0o.. Nak ajar LK ni. Nak lukis curves (dalam soalan tangent ke, parabola ke, elipse ke…) gune marker pen kat whiteboard bukan senang. Layan je le~~

    Yang lawaknye, dulu kan kite belajar dalam BM. Sekarang dalam BI daaa.. Ter’blur’ den bile anak murid mintak ajarkan Auxiliary View. Ingatkan pe mende, rupenye Pandangan Tambahan daaa.. Sabau jo la. 🙂

    Doakan usaha yang sedikit ini ade hasilnye~~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s